Sunday, August 15, 2010

Lala tumis


  1. sedikit minyak masak, bawang putih & serai (diketuk)

  2. cabai kering & bawang besar [dikisar selepas direbus (cili kering)]

  3. sos tiram, sos cili, kicap pekat

  4. gula, garam, air asam jawa

  5. lala

mula2 panaskan minyak, masukkan bawang putih sehingga kakuningan then tumiskan cabai dan bawang yang sudah dikisarkan. sementara tumis, masukkan juga serai, gula, garam, sos tiram,sos cili dan kicap pekat (semuanya secukup rasa). tumis hingga cabai masak. akhir sekali, masukkan lala dan air asam jawa.. tambahkan air dan tumis sehingga masak. kalau nak nmpk berseri sikit, tambahlah daun bawang, dah siap! selamat mencuba...~

p/s: kuabadikan dlm blog ini supaya xlupe n boleh masak nnt, almaklumlah memori di kepala ni kadang2 sng hilang tmbh lagi sbb jarang2 di amalkan.

No comments:

Post a Comment